Stand van zaken
Inwonerakkoord Zorg Zeeland

Zaterdag 3 juni 2023: het Inwonerakkoord Zorg Zeeland is een feit: 85 voorstellen en adviezen om de zorg in onze provincie te verbeteren. Wat een tijd en werk is hier door de deelnemers in gestoken. Vijf zaterdagen waren zij aanwezig in De Stenge te Heinkenszand. Maar daar hield het in veel gevallen niet bij op. Er werden avonden bij iemand thuis afgesproken, whatsappgroepen aangemaakt en vele e-mails verstuurd. En dankzij dat harde werk is er nu een Inwonerakkoord. Aan alle inwoners: heel veel dank daarvoor!

Maar wat is er na 3 juni met het Inwonerakkoord gebeurd? Het is hoog tijd dat we jullie meenemen in de stappen die er zijn gezet.

Klankbordgroep Zorg Zeeland

Na het overhandigen van het Inwonerakkoord aan de Zeeuwse Zorg Coalitie, heeft de projectgroep Inwonerparticipatie een oproep gedaan voor de Klankbordgroep. Ruim 25 deelnemers van het Burgerberaad Zorg Zeeland vormen nu de Klankbordgroep Zorg Zeeland. De klankbordgroep blijft betrokken bij de uitwerking en uitvoering van het Inwonerakkoord. Zij blijven in contact met de Zeeuwse Zorg Coalitie, en zorgen er samen voor dat de voorstellen worden opgepakt. De projectgroep Inwonerparticipatie begeleid en ondersteund de klankbordgroep en zorgt voor verbinding met de Zeeuwse Zorg Coalitie.

Inmiddels is de groep drie keer bij elkaar gekomen. In de eerste twee bijeenkomsten heeft iedereen elkaar leren kennen en is besloten hoe de groep te werk gaat. Er zijn 85 voorstellen, die allemaal opgepakt moeten worden. Hoe pakken we dit aan?

  • De 85 voorstellen zijn verwerkt in een document waarin we de voortgang kunnen bijhouden. Sommige inwonergroepen hadden bijna precies dezelfde voorstellen. Om het overzichtelijk te houden, zijn deze samengevoegd in thema’s. Zo wordt dubbel werk voorkomen. Je kunt dit document vinden op de website van Denk Mee Zorg Zeeland.
  • De klankbordgroep heeft een manier van werken afgesproken om de voorstellen van het Inwonerakkoord te realiseren en monitoren. Omdat we niet alles tegelijk kunnen en de dingen goed willen doen, pakken we eerst drie thema's op. Deze thema's zijn: Wonen & Zorg, Scholing en Zorgbeurs. 
  • We leggen de verbinding met de partners van de Zeeuwse Zorg Coalitie en inventariseren lopende projecten, kansen en ontwikkelingen.
  • We houden de inwoners op de hoogte via platform www.denkmeezorgzeeland.nl.

Zie jij leuke initiatieven om je heen? En hebben deze betrekking op het Inwonerakkoord? Laat het dan aan ons weten. Je kunt dit zelf plaatsen op Denk Mee Zorg Zeeland, of stuur ons een e-mail op [email protected]

Het Inwonerakkoord overhandigd aan demissionair zorgministers

Op 11 september 2023 kwamen 35 IZA-bestuurders voor een werkbezoek naar Zeeland. IZA staat voor Integraal Zorgakkoord. De bestuurders brachten een werkbezoek aan de Zeeuwse Zorg Coalitie . Tijdens deze bijeenkomst waren ook demissionair zorgministers Helder en Kuipers aanwezig. Én namens de inwoners van Zeeland, twee leden van de Klankbordgroep Zorg Zeeland; Arlette Uitterhoeve en Gonnie Almekinders - Wiegeraad.Arlette en Gonnie overhandigden, samen met SVRZ-bestuurder Angela Bras, het Inwonerakkoord Zorg Zeeland aan de ministers.

Arlette Uitterhoeve uit 's-Heer Arendskerke werkt zelf ook in de zorg en vertelt over haar deelname aan het Burgerberaad Zorg Zeeland. "Ik ben als inwoner gevraagd, maar mijn zorgpet heb ik natuurlijk wel meegenomen", legt ze uit. "Het belangrijkste is dat de leefwereld van de mens behouden blijft en verbeterd wordt. We hebben gekeken naar: hoe leven de mensen nu thuis en hoe kunnen we die thuissituatie verbeteren? Je ziet dat het nu niet gaat en daarom hebben wij oplossingen bedacht om in die richting mensen te helpen. Ik kijk positief naar de toekomst en ga er vanuit dat de ministers onze adviezen ter harte nemen.

Arlette Uitterhoeve

Ook Gonnie Almekinders - Wiegeraad dacht alsinwoner mee over de nieuwe plannen. "Ik vond het spannend. Ben blij dat we het hebben kunnen overhandigen en ik ben blij dat ze het lezen, vertelt ze. "Er is heel veel zorg nodig, niet alleen bureaucratisch, maar ook bij de mensen zelf. We hebben heel erg ons best gedaan en ik hoop dat er wat mee gedaan wordt."

Samen naar gezond Zeeland

Denk Mee Zorg Zeeland
2023-09-19
Facebook

Één van de onderwerpen die in het Inwonerakkoord wordt benoemd is gezond leven🍏. Zo stelde de Inwonergroep Preventie al voor om een groene leefomgeving te creëren, die een gezonde leefstijl stimuleert. In opvolging van onder andere deze ideeën, lanceert de Zeeuwse Zorg Coalitie daarom de campagne 'Samen houden we Zeeland gezond'.

Als inwoners van Zeeland hebben wij ook invloed op de toegankelijkheid van de zorg in Zeeland...

Door goed voor onszelf en anderen te zorgen zijn we gezonder en gelukkiger. Dat is belangrijk voor onszelf, maar ook voor Zeeland. Want met minder vraag naar zorg en ondersteuning vermindert de druk op de Zeeuwse zorg- en hulpverleners. Zo blijft zorg en ondersteuning bereikbaar voor mensen die het nodig hebben en blijft werken in de zorg leuk. Om het bewustzijn en de betrokkenheid onder de inwoners van Zeeland te vergroten, heeft de Zeeuwse Zorg Coalitie het initiatief genomen voor deze campagne.

Veel inwoners van Zeeland willen gezonder en gelukkig zijn maar weten niet goed wat ze daar zelf aan kunnen doen. Kijk op samenhoudenwezeelandgezond.nl voor tips, adviezen en voorbeelden om een stap in de goede richting te zetten!

Blijf op de hoogte en ontvang nog meer inspiratie om gezond te leven en een bijdrage te leveren aan een gezond Zeeland: volg Samen Zeeland Gezond op Facebook en/of Instagram.

Wat doe jij om gezond te leven?

Like Comment Share

Volg ons op social media!

Denk Mee Zorg Zeeland
Stationsplein 21, Goes
Netherlands

Je ontvangt deze e-mail omdat je in het verleden bent uitgenodigd voor het Burgerberaad Zorg Zeeland, of hierbij betrokken bent geweest.

Uitschrijven | Voorkeuren instellen