De inwonergroep Mantelzorg heeft tijdens het burgerberaad het thema onderzocht. Hieruit zijn een 3-tal beslispunten gekomen die tijdens het burgerberaad zijn aangenomen. De voorstellen en beslispunten richten zich onder andere op een meer eenduidig mantelzorgbeleid waarbij er meer aandacht voor mantelzorg en mantelzorgers is en dat mantelzorgers een beroep kunnen doen op een gratis en laagdrempelige ondersteuning in de wijk.
In de bijeenkomst van de klankbordgroep van november 2023 was Mira Weber, directeur van Stichting Manteling aanwezig. Elke gemeente kan naar eigen inzicht bepalen in welke mate mantelzorgers worden ondersteund en welke extra inzet zij van mantelzorgers verwachten. Dit leidt tot grote verschillen tussen gemeenten. In elke gemeente is er wel een mantelzorgsteunpunt / loket. De vindbaarheid van het mantelzorgpunt en of de informatie over mantelzorg verschilt per gemeente en vraagt bij verschillende gemeenten nog aandacht.
Bij de toetsing van de voorstellenuit het inwonerakkoord; of het al gebeurt en opschaalbaar is binnen het gemeentelijk domein (2024-Q1), wordt het thema mantelzorg meegenomen. Tijdens de bijeenkomst van de klankbordgroep in maart 2024 wordt door Karin Jonker toelichting op de toetsing en verkenning van mantelzorg binnen de 13 gemeenten gegeven.
Stichting Manteling heeft contact met de mantelzorgsteunpunten en gebruikt het jaar 2024 onder andere om te werken aan een digitaal en fysiek document waarin de meest gestelde vragen en antwoorden voor mantelzorgers worden beschreven. In 2024 sluit directeur Mira Weber opnieuw aan bij de Klankbordgroep Zorg Zeeland om de voortgang van de implementatie van de voorstellen uit het inwonerakkoord toe te lichten. Voor de korte termijn maakte de klankbordgroep afspraken met Mira dat de leden van de klankbordgroep de website van de eigen gemeente bekijken en vragen of opmerkingen doorgeven aan het mantelzorgpunt in de eigen gemeente.